2017 var et godt år for Espergærde IF Fodbold på mange måder. Sportsligt nåede vi meget i det forgangne år, og på den administrative side fik vi hanket op i nogle ting hvor der var behov for det.

Men først det sportslige. På seniorsiden har efteråret været godt. Vores bedste Herreseniorhold har succes i Serie-1, og ligger med i toppen af rækken i vinterpausen.

Bredden i truppen er stor, og så er vi for alvor begyndt at have fordele af samarbejdet med FC Helsingør på seniorsiden. Vi har haft et par FCH spillere tilknyttet vores trup i efteråret, og det har løftet det sportslige niveau.

Derudover har bredden også betydet at vores næstbedste herresenior hold klarer sig godt, og endeligt har vi i efteråret fået etableret et 8-mands hold. Og så har vi igen damesenior fodbold i Espergærde, og holdet sluttede på en fornem 2. plads i KS-2 i efteråret, i sin bare første sæson som seniorer.

På ungdomssiden går det forrygende. Fra U-14 til U19 i både pige og drengerækkerne er det blevet til topplaceringer i alle årgange, og i flere årgange er vores hold placeret i den bedst mulige række.

Desuden er bredden voksende i alle årgange, og vi har nu mindst to hold tilmeldt i alle undomsårgange. Også i de ældre drengeårgange ser vi nu en positiv effekt af FCH samarbejdet, og de spillere vi får tilbage fra FCH, er med til at presse niveauet op i vores egne trupper.

Vi håber nu på at FCH opnår en B-licens, og dermed også får ungdoms-holdene op i de landsdækkende rækker. Det vil give vores hold mulighed for at spille sig højere op i systemet. I dag er det for flere årgange ikke muligt at spille sig højere op i rækkerne, da vi jo de facto er andethold i forhold til FCH, og dermed ikke kan rykke op.

Sammen med FCH og de andre pigeklubber i området er vi i gang med at planlægge hvordan vi hurtigst muligt kan få etableret en overbygning for de bedste pigespillere, så vi også har et elitært tilbud til pigerne. Det er der behov for.

I de yngre årgange måler vi succeen på den store tilgang af spillere som vi har. Med Michael Brun i spidsen, har et stort og engageret team af forældre fået bygget en meget stor gruppe af de yngste piger og drenge op. Vi har i dag fodboldspillere i klubben som ikke er fyldt 4 år.

For mellemgruppen har vi i FCH samarbejdet to ekstra tilbud til dem der har ambitioner om meget trænining på højt niveau. Der er talent træning en gang om ugen i Helsingør, og så er FCH sammen med alle de lokale samarbejdsklubber ved at etablere et DBU topcenter i området.

Vi har igen i år afviklet vores store fodboldskole i den første uge i sommerferien, og igen i år var det en stor succes med Dennis Jensen i Spidsen. Ca. 150 U8-14 drenge og piger fik en uge med fodbold hver dag, og i weekenden inden, havde vi micro fodboldskole for ca. 40 spillere på U4-7.

I den sidste weekend i sommerferien var vi traditionen tro medarrangør af Kronborg Cup, som nu har vokset sig til at være et af de aller største fodboldstævner i Danmark. Der var knap 500 deltagende hold i 2017, og vi havde anlægget fyldt op den weekend med over 1000 fodboldspillere og en masse medrejsende voksne.

En stor succes igen i år. Både sportsligt og kommercielt. En stor tak til alle de frivillige der gjorde det muligt at afvikle KC17, og så håber vi på at alle også er friske på at stille op i 2018, hvor vi igen er med som arrangør.

Vi var også i 2017 med til at arrangere St Hans aften på stranden, og vi fik denne gang lidt mindre regn end året før. Vi håber på godt vejr i år, hvor st. Hans aften falder på en lørdag.

Ugen før St. Hans var vi sammen med skolerne i Epergærde med til at arrangere og afvikle skolernes Idrætsdag, som igen blev afviklet på vores anlæg. Det var endnu engang en stor succes, med ca 1000 skoleelever som brugte en dag på forskellige idrætsaktiviteter.

Specielt efteråret var præget af vel historisk dårligt vejr, og vores græsbaner har været under konstant pres siden sommerferien. Det har krævet stor fleksibilitet fra alle at få det hele til at fungere, og Kunst’en har været flittigt brugt i år i hele efteråret. Det er godt at vi har den som reserve når vejret driller på den måde.

Desvære mistede vi midlertidigt Gymnasiebanen i efteråret 2017, og på grund af halbyggeriet ved vi ikke hvornår den igen er klar til brug. Det er ærgerligt at der ikke har været bedre styr på det projekt.

Vi glæder os dog til projektet er klar til brug, og at vi dermed får den nødvendige ekstra kapacitet i Espergærde området. Den nye hal får vi nok ikke direkte glæde af i Fodboldafdelingen, da den ikke har et format der tillader indendørs fodbold, men vi må gå ud fra at der frigives tider i de andre to haller i Espergærde, når nogle af vores andre lokale foreninger får tider i den nye hal.

Vi har oplevet større og større pres på banerne generelt, og der er flere årsager til det. For det første er klubben vokset, og vi har en glædelig tilgang af spillere i alle årgange. Derudover har vi jo nogle af FCH’s ungdomshold som træner i Espergærde.

En positiv konsekvens af samarbejdet med FCH er at vores egne hold har øget træningsmængden, og nu træner 3-4 gange om ugen i stedet for tidligere, hvor det normale var 2 træningspas om ugen.

Sportsligt er det jo en succes, men det sætter som sagt faciliteterne under pres. Specielt når vejret driller, og i ydersæsonerne.

Om vinteren er problemet specielt udtalt, og vi kæmper med at få plads til alle vores ungdomshold på kunstgræsbanen. Der er ofte op imod 100 ungdomsspillere på banen til træning på hverdage, og der er så godt som fyldt op i weekenden, med kampe og træning fra morgen til aften. Så selvom vi er glade for kunst’en, så er vi nået et punkt, hvor en udvidelse bliver mere og mere påkrævet.

Nu håber vi i første omgang på at stadionbyggeriet i Helsingør går i gang hurtigst muligt, så der kommer ekstra kunstgræs kapacitet i kommunen, og at der så bliver flere tider at deles om totalt. Det er på høje tid at det projekt kommer i gang.

På vore eget anlæg har vi et ønske om at få flyttet lysmasterne på bane 1 ind på den anden side af hegnet til bane 2, og at få skiftet de 40 år gamle halogenlamper ud med nye effektive og miljørigtige LED lamper. Det er både drifts- og sikkerhedsmæssigt det eneste rigtige at gøre, og vi vil præsentere kommunen for et forslag hurtigst muligt.

I cafeteriet har vi sagt farvel til Charlotte Vest, som har valgt at skifte Espergærde ud med Helsingør. Vi siger tak til Charlotte for en god tid, og ønsker hende alt held og lykke med den nye opgave på Gl Hellebækvej.

I samme omgang siger vi velkommen til Charlie Rasmussen, der netop er startet som vores nye forpagter, og vi glæder os også rigtigt meget til samarbejdet med Charlie. Den først uge er gået godt, og selv de mest kræsne er glade for de nye tiltag i køkkenet. Velkommen i klubben Charlie!

Afslutningsvis vil jeg på klubbens vegne takke alle de frivillige som hele året yder den store indsats der gør det muligt at drive vores fodboldklub, og til vores sponsorer, som bidrager til at vi kan gøre lidt mere for vores fodboldspillere end vi ellers ville kunne have gjort.

Tak til alle medlemmer for et godt 2017!

  • Tom Pedersen